Wie ben ik? Waar kom ik vandaan?  Wie is je vader, wie is je moeder?

Kom je uit Volendam, dan is wie je bent meteen duidelijk. Tweeëntwintig duizend inwoners en bijna allemaal aan elkaar verwant. Daar ligt je familiegeschiedenis als het ware op straat. Als je wieg er heeft gestaan, dan blijf je er ook tot de laatste snik. Een Volendammer blijft op het dorp.

We willen allemaal ergens bij horen.

Erbij horen vergroot je kans te overleven

Maar hoe zit het als je “anders” bent dan de anderen? Het zou handig zijn als je dit kon negeren, maar helaas willen we allemaal ergens bij horen. Erbij horen, waarom eigenlijk? Deel uitmaken van een gezin, van een groep, van een gemeenschap, het vormt je identiteit. Als jij alleen anders bent, val je op, dan hoor je er niet bij, dan val je buiten de groep. En dat doet wat met je, je voelt je niet geaccepteerd. In een groep, kijk maar naar de natuur, ben je veiliger en zijn je kansen om te overleven groter. Erbij willen horen, zeg maar erbij moeten horen is dus puur natuur. Dat hebben we nodig om te overleven en om ons veilig te voelen.

Voor de groepszin en je identiteit is er veel voor te zeggen, als je wieg in Volendam staat. Maar er zitten ook nadelen aan. Wanneer kan je dán jezelf zijn? Het is nu eenmaal bekend, dat we ons om erbij te horen vaak aanpassen aan de groep. Maar doe je jezelf dan niet veel te veel geweld aan om te zorgen dat je niet buiten de boot valt? Yolanthe Cabau werd als “import” liefje van Jan Smit, niet door de gemeenschap geaccepteerd. Die relatie, in aanvang al kansloos, hield geen stand en Jan deelt nu zijn leven, conform de cultuur van het dorp,  met een volbloed Volendamse.

In Volendam horen ze allemaal bij elkaar

Het gevoel er niet bij te horen is niet uniek

Het gevoel er niet bij te horen is niet uniek.Veel mensen hebben dat. Maar de redenen waarom ze dat zo voelen zijn vaak verschillend. Soms komt het omdat ze anders worden behandeld dan de rest of omdat ze uiterlijk “anders” zijn. En juist dat ontegenzeggelijk anders zijn dan de rest, vergroot het gevoel van er niet bij horen. Hoor je er niet bij, dan kan je je behoorlijk eenzaam voelen. Dus gaan mensen op zoek naar hun afkomst.

“Wie ben ik?” Waar hoor ik bij? Je eigen verhaal kennen. Uiteindelijk willen we dat allemaal! Wie ben ik en daar het antwoord op hebben, maakt voor velen het verschil tussen gelukkig zijn en stevig in je schoenen staan, tegenover zich niet compleet voelen en altijd iets missen.

“Wie ben ik?” Waar hoor ik bij?

Zie ook de website van het Centrum voor familiegeschiedenis.