Wat er door hem heen gaat kan ik alleen raden. Het emotioneert mij om hem daar nu zo te zien.

De serie Uit gesprekken, gaat over vragen van mensen die ik ontmoet. Veel van die vragen hoor ik vaker. Daarom deze geanonimiseerde serie, zodat ieder er haar, zijn eigen voordeel mee kan doen.

OM NOOIT TE VERGETEN

Vandaag zat hij in de serre doodstil naar buiten te kijken. Nog geen jaar geleden gaf hij leiding aan een grote groep medewerkers. Zo’n erudiete man, hoogopgeleid, altijd ergens mee bezig. En dan dit beeld, een en al verstilling. Wat er door hem heen gaat kan ik alleen raden. Het emotioneert mij om hem daar nu zo te zien. Zo eenzaam in zijn lijden. Ik laat een traan om de partner die ik aan het verliezen ben, ik laat een traan om alles wat we gaan missen, ik laat een traan om alle kennis die nu verloren gaat.
Ik zou zo graag de herinnering aan hem levend houden.

Hebben jullie vroeger gefilmd?

Ja er zijn wel wat familiefilms, maar hij was meestal degene die filmde, dus veel waar hij zelf op staat is er niet. Die films die koesteren we, ook al kijken we ze nooit terug.
We hebben wel heel veel foto’s. Foto’s van hem als kind, als tiener, foto’s van zijn afstuderen en promotie. Mijn schoonzus heeft vast nog wat foto’s uit hun jeugd.

Anekdotes van vrienden

Je kan herinneringen ook verzamelen door naar anderen te luisteren. Naar mensen die hem goed kennen, denk aan beste vrienden, familie en of buren. Misschien kan zijn zus iets vertellen over hun kindertijd? Maar je kan ook [oude] vrienden naar een mooie anekdote vragen, over iets dat hem typeert. Weet je, er is altijd genoeg te verzinnen om met al die foto’s en verhalen een beeld te schetsen van de persoonlijkheid die nu langzaamaan verloren gaat.

Zoek jij ook een manier om herinneringen vast te leggen voor later?

Wil je meer informatie?
Mail Astrid via vertellen@sureas.nl