Ik wist al dat ik een interessante, creatieve man trouwde, maar door alles op een rij te zetten werd duidelijk dat hij wel erg veelzijdig is

Eerder maakte ik jubileumfilms, bijvoorbeeld bij het huwelijk van mijn nichtjes en ook voor mijn zus haar zestigste verjaardag. Dus toen mijn man onlangs de zestig aantikte moest ik wel met een film komen.

jubileum, feest, jubileumfilm

Was er iets te vieren dan schreven we vroeger een lied, trokken daar wat rare kleding bij aan en maakten er zo een hilarische vertoning van. Tegenwoordig kom ik dat steeds minder tegen. En ik moet bekennen dat ik niet zo sterk ben in het “werk tussen de schuifdeuren”. Ook heb ik weinig met het afspelen van een serie foto’s op de maat van favo muziekjes. Die eeuwige Power Points vind ik lastig, omdat ik niet weet waar ik naar kijk en waarom ik daar naar kijk. Wel bewonder ik de makers, ik weet immers als geen ander hoeveel uren bloed zweet en tranen er zitten in alleen al het verzamelen van al dat materiaal. En je moet er ook een beetje handig in zijn.

Een tijdsbeeld van het leven

Het proces van maken is inspannend en emotioneel, want je duikt zo diep in iemands leven, dat het veel blootlegt. Inspannend vooral omdat we het meeste beeld nog in oude fotoalbums hebben en op VHS-en en bandjes uit de oude videocamera.

Twee weken om materiaal te selecteren en te monteren, meer ruimte was er niet. In die tijd moest ik foto’s en video’s nog digitaliseren. Gelukkig had ik voor mijn website, www.sureas.nl al een stukje uit een familiefilm gebruikt. Die film van hem als peuter kwam als een zegen. Daarnaast wilde ik ook oud materiaal van zijn werk erin verwerken. Een periode van keuzestress en werken in het diepste geheim.

Resultaat, een emotionele vermakelijke film, voor nu fijn om naar te kijken èn om te bewaren voor volgende generaties

Zo’n jubileumfilm moet een verhaal vertellen. Een verhaal neemt de kijkers mee en geeft een goed beeld van de jubilaris. Ik wilde een beeldschetsen van zijn afgelopen zestig levensjaren. Toen ik mijn openingsscène had, ging de rest als vanzelf. Ik laat hem zien als kleuter en vertel ook over de fases daarna, studie, werk en waar hij nu staat. Een lach, een traan op de maat van zijn favoriete muziek. Mijn Peter heeft nu een film die veel zegt over wie hij is, een document dat de komende decennia alleen maar aan betekenis kan winnen.

Heb jij binnenkort een jubilaris en zit je met je handen in het haar? Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsjubileum, een partner die een mooi ronde leeftijd behaalt, een kind dat afstudeert, een huwelijksfeest. Wat zou je er van vinden om een jubileumfilm te maken? 

Lukt het je niet om zelf een film te maken, neem dan vrijblijvend contact op met vertellen@sureas.nl

 

Elk jubileum vereist een eigen aanpak. In mijn volgende blog lees je daar meer over.