Tips voor het maken van een jubileumfilm zonder archiefmateriaal

Jubileum, lustrum, jaarfeest, jubeljaar of herdenkingsfeest welke benaming je er ook aan geeft, koester die momenten.

Onlangs sprak ik iemand die zocht naar een persoonlijk cadeau voor een jubileumfeestje en of ik kon meedenken. Ik adviseerde een film. Ongeacht de gelegenheid van het feest, een film doet het altijd goed. Het is verrassend en persoonlijk, je zet iemand daarmee echt in het zonnetje.

Heb je geen archiefmateriaal van de jubilaris, dan moet je of alles zelf filmen of navraag doen bij familie en vrienden. Handen in het haar en enorme weerzin want waar begin je? Mijn advies, houd het klein en overzichtelijk. Bedenk wat je zou kunnen en willen vertellen. Kies bijvoorbeeld een thema, een anekdote of neem een voorwerp dat iets vertelt over de jubilaris.   

Hoe pak je zo’n film aan als je niet kunt beschikken over oude foto’s of filmbeelden van vroeger? 

Zet familie en vrienden aan het werk

Tegenwoordig zit op elke telefoon wel een goede camera en is iedereen gewend te filmen. Je kan mensen mailen en vragen of ze op hun eigen manier een felicitatie willen opnemen en opsturen. Je kunt ze geheel vrijlaten in hun keuze en kijken waar ze creatief toe in staat zijn, maar vaak is een beetje sturing meer dan welkom. Geef ze een thema, bijvoorbeeld: ‘de eerste keer’. Hoe herinneren ze zich hun eerste ontmoeting. Of vraag wat volgens hen de jubilaris typeert, of wat zij waarderen aan de jubilaris.

En heel belangrijk, laat ze hun boodschap kort houden, maximaal 30 seconden!

Houd je het liever zelf in de hand en wil je iedereen verrassen met je filmdan kan je ook scènes of situaties bedenken. Doe ook in dit geval, voor het schrijven van je verhaal navraag bij vrienden, familie en of bekenden en vraag wat je jubilaris typeert. Zoek naar leuke, grappige anekdotes. Waar kan je de jubilaris mee verrassen, wat zijn favoriete plekjes, waar maak je hem of haar gelukkig mee. 

Je zult merken dat het werken aan de film steeds leuker wordt.

jubileumfilm

Heb jij binnenkort een jubilaris en heb je er geen tijd voor of lukt het je niet om zelf een film te maken, neem dan vrijblijvend contact op met mij via vertellen@sureas.nl