Tips voor het maken van een jubileumfilm
Hij was drie en hielp zijn vader met het verbouwen van de schuur. Op een gegeven moment zie ik hem op zijn hurken zakken, hij legt de meetlat langs een stuk hout en zegt: “drie kilo”.
Het verhaal helpt je bij de selectie van je materiaal
Bij het samenstellen van een film is het verhaal erg belangrijk. Het verhaal geeft mensen richting om te kijken en plaatst de beelden in een kader. Het geeft je ook de handvaten voor de montage en helpt je bij de selectie van beeldmateriaal. Als je schijven of dozen vol foto’s, en videomateriaal hebt zie je door de bomen het bos niet meer. Maar weet je eenmaal wàt je wilt vertellen, dan kan je daar makkelijker de beelden bij zoeken.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met het publiek dat straks meekijkt. Ook zij moeten de film interessant vinden, anders gaan ze er doorheen praten. En dat is niet zo prettig. En waak er voor dat je de jubilaris niet belachelijk maakt, vooral wanneer het publiek niet zuiver uit intimi bestaat.
Houd rekening met je publiek
De keuze van het verhaal
Wat past er beter bij een afstuderende werktuigbouwkundige dan de drie kilo scène. Het gaf richting aan mijn zoeken naar het verhaal van de film. Hij was zo wijs, zag als kleuter niet in waarom hij naar school moest, hij wist immers alles al. Hij kon alles al.
Die peuter van drie groeide op tot student, huurde voor zijn afstuderen een kroeg in Delft af, tien keer raden wie mocht betalen, en maakte ons duidelijk dat bij dit soort gelegenheden altijd wel iets werd opgevoerd. In mijn vorige post schreef ik al dat ik niet zo sterk ben in het “werk tussen de schuifdeuren”. Ik besloot me daarom te beperken tot waar ik goed in ben en dat is een [jubileum]film. Onder de genodigden veel internationale studenten dus die film moest in het Engels.
Intellect, werd mijn vertrekpunt, dat is de rode draad in het leven van mijn zoon
De lagere schooltijd ging voorbij zonder dat ik enig idee had hoe slim hij was. Pas toen hij het gymnasium met een 8,6 gemiddeld en als beste van de school afsloot, drong dat tot mij door. Dus toen ik tijdens het doorworstelen van de berg materiaal een VHS met zijn echo tegenkwam viel het verhaal helemaal op zijn plek. Het thema werd: “De geboorte van een wetenschapper”.
Ga niet zomaar aan de slag, maar bedenk eerst wat wilt vertellen. Houd rekening met het publiek en begin niet te laat, want digitaliseren en uitzoeken van al je archiefmateriaal is een tijdrovende bezigheid.
Heb jij binnenkort een jubilaris en zit je met je handen in het haar. Lukt het je niet om zelf een film te maken, neem dan vrijblijvend contact op met vertellen@sureas.nl
Heb je helemaal geen materiaal en moet er wel een film komen? Lees dan de tips in mijn volgende blog.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.